Zdrowa dieta i jej wpływ na organizm – poznaj 7 zalet zdrowego odżywiania!
Zdrowie to coś więcej niż brak chorób. Od tego, jak jemy, zależą nasz poziom energii, samopoczucie, odporność, uroda… W dobie łatwo dostępnej żywości przetworzonej niestety zbyt często na naszych talerzach ląduje jedzenie, które choć zaspokaja głód, to nas nie odżywia. Chcesz z tym skończyć? Dowiedz się, jak w 7 prostych krokach zmienić swoją dietę i zacząć wieść zdrowy tryb życia.
W artykule przybliżymy podstawy zdrowego odżywiania i wyjaśnimy:
- Jakich składników zdecydowanie nie powinna zawierać zdrowa dieta?
- Co jeść, by czuć się lepiej i cieszyć się dobrym zdrowiem?
- O jakie dodatki uzupełnić zdrową dietę?
1. Zrezygnuj z cukru, odzyskaj energię
Choć czekolada, ciasteczka czy lody świetnie poprawiają humor, na dłuższą metę niestety szkodzą nam bardziej, niż myślimy. Jeśli włączasz tryb „zdrowe odżywianie”, cukry proste ogranicz do szczególnych okazji. Zamiast zwykłego cukru wybieraj też jego zamienniki: ksylitol, erytrol, stewię, syrop klonowy, daktylowy czy miód. Na co dzień stawiaj na posiłki bogate w białka, tłuszcze i węglowodany złożone – są trawione dłużej, dlatego odczuwasz sytość przez wiele godzin i nie masz wahań energetycznych.
2. Pożegnaj mąkę pszenną, powitaj lekki brzuch
Kolejnym składnikiem, któremu pora powiedzieć „żegnaj”, jeśli chcesz prowadzić zdrowy styl życia, jest biała mąka. Na rynku znajdziesz całe mnóstwo alternatyw, w tym mąki zawierające gluten: żytnią, orkiszową czy owsianą, oraz te bezglutenowe: gryczaną, ryżową, jaglaną, kukurydzianą, słonecznikową, migdałową, konopną i całą masę innych. Wprawdzie pieczenie z mąk bezglutenowych wymaga pewnej biegłości (podpowiedź – Twoimi sprzymierzeńcami są len mielony, nasiona chia oraz łuski babki jajowatej), jednak lekki brzuch po nowych ciastach, plackach czy naleśnikach wynagrodzi Ci ten wysiłek.
3. Nawadniaj się, by przywrócić równowagę w organizmie
O zaletach picia wody napisano już gigabajty, a nadal wiele osób ma problem z dbaniem o właściwy poziom nawodnienia. Jesteś permanentnie zmęczony, rozdrażniony, cierpisz na bóle głowy, narzekasz na stan skóry? Zdrowy tryb życia zacznij od picia wody. Optymalna ilość zgodna z zaleceniami dietetyków to ok. 8 szklanek na dobę. Pamiętaj, że wliczają się do tego również inne płyny – herbata, kawa, soki, zupy, soczyste owoce itd.
4. Włącz zdrowy styl życia – zaprzyjaźnij się z warzywami i owocami
Zdrowe odżywianie równa się więcej warzyw i owoców (kolejność nieprzypadkowa!). Warzywa – jak najczęściej na surowo – powinieneś jeść do każdego posiłku. Zadbaj też, by na talerzu było kolorowo – to najprostszy sposób na dostarczenie sobie zróżnicowanego zestawu witamin i minerałów. Szczególne miejsce w zdrowej diecie powinny zajmować zielone warzywa liściaste. Po owoce natomiast sięgaj zwłaszcza wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
5. Jedz kiełki, by przetrwać zimę w dobrym zdrowiu
Równie dobrym – a gdy nie ma sezonowych warzyw, nawet lepszym – źródłem witamin i minerałów są kiełki. Świeżo wykiełkowane ziarna to prawdziwa witaminowa bomba, do tego składniki odżywcze podane w tej formie cechują się lepszą przyswajalnością. Kiełki są lekkostrawne, budują odporność organizmu oraz wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Nie znalazłeś ich w pobliskim sklepie? Nic straconego! Wystarczy zaopatrzyć się w kiełkownicę z zestawem nasion (kosztuje grosze) i założyć własną plantację.
6. Wybieraj odpowiednie tłuszcze, by wygasić stan zapalny
Zdrowa dieta nie może się obejść bez NNKT, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in. łagodzą stany zapalne w organizmie. Doskonałym źródłem tych dobrych tłuszczów, oprócz ryb, są orzechy i ziarna – jak najczęściej zabieraj je jako przekąskę do pracy lub dodawaj do sałatek. A do dressingów nie żałuj tłoczonych na zimno olejów: lnianego, sezamowego, z winogron czy oliwy z oliwek. Zawsze miej też pod ręką czyste masło orzechowe (również z migdałów) i tahinę, czyli pastę sezamową.
7. Zdrowe odżywianie wspomagaj dobrymi bakteriami
Cukier i wysoko przetworzona żywność spożywane latami powodują, że tzw. dobre bakterie w jelitach nie mają się czym odżywiać i z czasem jest ich coraz mniej. Aby Twój układ pokarmowy działał poprawnie, musisz odbudować prawidłową florę bakteryjną. Oprócz surowych warzyw włącz w tym celu do diety produkty naturalnej fermentacji, takie jak kiszona kapusta, ogórki, kimchi, kefir czy kombucha. Możesz też wspierać się probiotykami w kapsułkach lub w płynie. Zarówno naturalne probiotyki z kiszonek, jak i suplementy diety pomogą Ci usprawnić trawienie i zbudować odporność organizmu.
Wydaje Ci się, że zdrowe odżywianie jest trudne, a dobre składniki drogie i trudno dostępne? Nic bardziej mylnego! W świeże warzywa, owoce i kiszonki zaopatruj się na bazarze lub w pobliskim warzywniaku, a zamienniki cukru, różne rodzaje mąk, kiełkownice, orzechy, ziarna, oleje, probiotyki i dużo więcej zdrowej żywności w dobrych cenach znajdziesz tutaj.