wnetrzaikrajobraz.pl

Wodę kranową można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Wiele osób pije ją codziennie nawadniając organizm. Jednak również bardzo często wykorzystuje się ją do parzenia kawy czy herbaty. W przypadku kawy wiele osób zaciekle walczy o maksymalne wyciągnięcie smaku z każdego ziarna. Jednak tak naprawdę warto również zwrócić uwagę na jakość wody, którą wlewa się do zbiornika wodnego ekspresu. Filtr wody do ekspresów do kawy Gaggenau jest najlepszym przyjacielem ekspresu dbając nie tylko o dostarczenie oczyszczonej wody poprawiając smak kawy. Również w bardzo sprawny sposób zabezpiecza ekspres przed rozwojem kamienia.

 

Filtry wody do ekspresów – zmniejszone ryzyko powstawania kamienia w sprzęcie AGD

 

Bardzo ważnym elementem budowy filtrów do ekspresu jest obecność żywicy jonowymiennej. Jest w nią wyposażony filtr wody do ekspresów do kawy Gaggenau, który bardzo sprawnie zmiękcza wodę kranową. Niestety woda, która wydostaje się z polskich kranów jest bardzo twarda. Jest to potoczne stwierdzenie, które określa sporą ilość węglanów wapnia i magnezu, które znajdują się w jej wnętrzu. Niestety taki stan rzeczy w połączeniu z wysoką temperaturą, którą produkuje grzałka ekspresu sprawia, że węglany z roztworu przechodzą na metalowe struktury ekspresu tworząc osad. Jest to biały nalot, który bardzo trudno usunąć. Upośledza on działanie ekspresu jednocześnie sprawiając, że pobiera on znacznie większą ilość prądu. Zastosowanie filtrów zmiękcza wodę sprawiając, że wytrącanie osadu jest znacznie zredukowane.

 

Filtr wody do ekspresów do kawy Gaggenau wystarczy zmieniać regularnie co jakiś czas. Z reguły wystarczy około 3 miesięcy racjonalnego użytkowania z ekspresu, po których to warto zmienić filtr na nowy. W przypadku większej bądź mniejszej eksploatacji można odnieść się do liczby wyprodukowanych kaw. Średnio będzie to 250 filiżanek kawy, których woda może być sprawnie przefiltrowana.

 

Podsumowanie

 

Jak widać filtry wody do ekspresu nie tylko poprawiają smak kawy, ale również bezpieczeństwo ekspresu. To droższy sprzęt więc nie należy ryzykować jego uszkodzeniem!