Domowe ciasta i ciasteczka to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, sklepowych słodyczy. Okazuje się, że ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczą podstawowe składniki i nieco czasu!
Domowe ciasteczka zrobisz w kilkanaście minut
Nie trzeba wiele, by w domu wyczarować pyszne desery i ciasteczka, które podawać można do kawy, herbaty. Wykonanie domowych ciasteczek nie jest ani trudne, ani czasochłonne, i najczęściej potrzebne produkty znajdziemy w zwykłych, osiedlowych sklepach. Jak urozmaicić domowe ciasteczka? Przede wszystkim warto wykorzystać drobny cukier, którym z powodzeniem można posypać ciasteczka kruche czy maślane. Niebanalnym sposobem na nadanie wykwintnej formy ciasteczkom jest dodanie do masy suszonej lawendy. Szukając zamienników klasycznego cukru, warto postawić na banany, daktyle, ale też syrop z agawy, syrop klonowy, miód.
Ciasta bez potrzeby pieczenia
Wiadomo nie od dzisiaj, że by stworzyć dobre ciasto, wcale nie trzeba używać piekarnika. Ciasta bez pieczenia zaskoczą smakiem, doskonałym wyglądem. Tajemnicą takich przepisów są wysokiej jakości składniki, ale też konieczność schłodzenia ciasta przez kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto runo leśne bez pieczenia jest jednym z najchętniej wybieranych. Ciasto runo leśne wspaniale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. W przepisie wykorzystano świeże owoce letnie: truskawki, borówki, poziomki. Nie tylko dodają one uroku temu ciastu, ale też znacząco wpływają na jego smak. Wśród ciast „bez pieczenia” wymienia się też ciasto Rafaello, w którego składzie znajdziemy domowy krem budyniowy. Ciasto takie opiera się na herbatnikach, które po kilku godzinach w lodówce delikatnie nasączają się słodkimi kremami, którymi są przełożone. Wierzch takiego ciasta posypuje się wiórkami kokosowymi.